Jan Dirk en Irene van de Voort houden Jerseykoeien en maken Remekerkaas. Hun bedrijfsvoering is natuurinclusief: alle aandacht gaat naar de bodem en het behoud van biodiversiteit.

Klaver is de basis

In praktijk betekent dit dat er geen kunstmest wordt gebruikt, maar alle stikstof uit klaver komt. Ze gebruiken gefermenteerde stalmest, die het bodemleven bevordert. Daarnaast zorgt kruidenrijke grasland voor variatie in het voer. Het grootste deel van het seizoen eten de koeien vers gras. Dankzij de focus op gras is de melkgift lager dan bij gangbare bedrijven, maar de smaak van de melk is de bekroning: de Remekerkazen worden afgezet in diverse speciaalzaken en via de online shop tot in het buitenland.

Alternatieve financiering

De verkoopprijs van de kazen aan consumenten ligt duidelijk hoger dan die van gangbaar geproduceerde kazen, en dat heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Verder kunnen particulieren deelnemen in een Landfonds, waarmee ze lid worden van de coƶperatie en het bedrijf ondersteunen bij de aankoop van grond. Op deze manier verzekert het bedrijf zich van langdurig commitment van betrokkenen.

//www.natuurinclusief.info/media/2020/05/WB-7485.jpg