Als je natuurinclusief boert, zijn bomen een waardevolle aanvulling voor je bedrijf. Doordat bomen anders gebruik maken van zonlicht, nutriënten en water is de totale productie van een teelt gecombineerd met bomen gemiddeld tot wel 30% hoger dan van een teelt zonder bomen. Dat blijkt uit diverse proeven met agroforestry in Noordwest-Europa (bron: Voederbomen in de landbouw).

Slim combineren

Welke bomen je kiest, hangt af van jouw specifieke situatie. Zit je op droogtegevoelige grond, dan heb je er baat bij om diepwortelende bomen te planten, zoals eik of walnoot. Die kunnen dan vocht en dieper gelegen nutriënten afgeven aan de gewassen. Ook zijn els of robinia interessant, omdat die stikstof binden.

Gevarieerde producten

De bladeren, scheuten en bast van bijvoorbeeld de wilg en de es zijn een prima aanvulling op het rantsoen van koeien, geiten en schapen vanwege het eiwit, de sporenelementen en vitamines. Ook dragen bomen bij aan lucht- en bodemkwaliteit en beperken ze de extremen van de klimaatverandering. Ook de waterkwaliteit verbetert dankzij bomen doordat zij bijvoorbeeld waterkanten tegen bodemerosie beschermen. En bomen dragen natuurlijk bij aan een gevarieerd landschap en biodiversiteit. Al met al leveren ze dus gevarieerde producten op een agrarisch bedrijf.

Ontwerp vanuit doelstellingen en de situatie op het eigen bedrijf

Omdat er geen kant-en-klaar recept bestaat voor het inpassen van bomen op het agrarische bedrijf, is het nuttig om met collega’s (bijvoorbeeld in een studieclub) te na te denken over het ontwerp. Bij het ene bedrijf kan de windschermfunctie belangrijk zijn, bij het andere is het belangrijk om sporenelementen aan te vullen in het rantsoen. Nieuwsgierig geworden? Laat je verder inspireren door de brochure Voederbomen in de landbouw.

//www.natuurinclusief.info/media/2020/06/60-Sjaak-Sprangers-voederbomen-5-van-5.jpg