Consumenten kiezen in toenemende mate voor duurzame producten vanwege de smaak, het effect op hun gezondheid, de diervriendelijke productie of het milieu. Voedselkwaliteit kan ook een reden zijn, waarbij natuurinclusieve landbouw zich onderscheidt van intensieve landbouw.
Onzichtbare kwaliteiten
Als agrarisch ondernemer kun je kiezen voor telen met een hoge opbrengst als doel (kwantiteit) of je kiest ervoor om voor kwaliteit te gaan. Bij een krop sla uit de intensieve teelt en die van een extensiever werkende natuurinclusieve tuinder zie je het verschil: de eerste krop oogt mooi en groot, maar is vaak minder smaakvol. De tweede krop is minder fotogeniek, maar heeft meer smaak, een bite, en bevat meer nuttige inhoudsstoffen Uit onderzoek blijkt dat bepaalde voedselproducten in vergelijking met dertig jaar geleden minder inhoudsstoffen als calcium, magnesium en vitamines bevatten. Die onzichtbare voedselkwaliteit is dus iets wat natuurinclusieve landbouw je kan bieden.
Toekomstbestendig
Natuurlijk zijn er ook andere factoren die de voedselkwaliteit beïnvloeden. Als je geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt, verstoor je het ecosysteem niet en zorg je ervoor dat je producten zo min mogelijk toxische residuen bevatten. Ook hier geldt: met een natuurinclusieve landbouw investeer je in je product nu én in de toekomst.

Voedselproducten uit de gangbare landbouw bevatten inmiddels minder inhoudsstoffen dan dertig jaar geleden.